Eiken vloer, visgraat of gewoon recht? - VanSloophout.com

5 maart 2020

Eiken vloer, een visgraat patroon of gewoon recht?

Terug van weggeweest en weer volledig in de picture: het visgraat patroon. Ook voor vloeren wordt er weer steeds vaker gekozen voor het visgraat patroon en dat vind ik niet gek! Het gebruik van het visgraat patroon zorgt sowieso voor een eyecatcher, dus een eiken visgraat vloer wordt bijna een bezienswaardigheid!

 

Visgraat vloer of rechte banen?

Als je hier bent voor één duidelijk antwoord moet ik je helaas teleurstellen… Het enige wat ik voor je kan doen is advies geven, maar het blijft natuurlijk grotendeels een kwestie van smaak.

 

Uitstraling van de vloer

Een visgraat vloer heeft een luxe uitstraling, terwijl een eiken vloer met rechte banen al snel als normaal wordt gezien. Wel is een visgraat vloer een stuk drukker dan een rechte vloer. De planken zijn kleiner en de nerven lopen niet mooi door, waardoor er veel meer focus wordt gelegd op deze details. Een visgraat vloer wordt hierdoor vaak gecombineerd met een rustig interieur.

 

Eiken visgraat vloer:

Luxe, maar druk. Helemaal in de mode.

Rechte eiken vloer:

Wordt vaak gezien als gewoontjes, maar is een stuk rustiger.

 

Kosten

De kosten voor het materiaal ligt niet ver van elkaar. Voor beide patronen wordt evenveel hout gebruikt, maar het verschil komt doordat een eiken visgraat vloer meer zaagsneden nodig heeft. Zowel in de lengte als in de breedte hebben de planken meer aandacht nodig. De hogere kosten worden vooral veroorzaakt door de arbeid die extra nodig is.

 

De kleinere planken worden één voor één gelegd, waarbij er ook nog verschil zit in de linker en de rechter plank, iets waar je niet over na hoeft te denken bij het leggen van een rechte vloer. Nog meer aandacht is er nodig als je een visgraat vloer mooi wilt laten aansluiten tegen de muren. Door de hoeken die worden gebruikt zal er geen enkele plank precies passen. Deze laatste rij moet dus precies op maat worden gezaagd of er moet een lijst omheen worden gelegd. Een groot verschil ten opzichte van de rechte vloer die je aan twee kanten mooi langs de muur kan laten lopen. Een mooi plintje is sowieso te adviseren!

 

Eiken visgraat vloer:

Duurder door meer zaagsneden en meer arbeidsuren.

Rechte eiken vloer:

Goedkoper en sneller te leggen.

 

 

Parket v.s. massief

Wij bij Weij werken enkel met parketvloeren. Waarom? Dat zal ik even uitleggen!

 

Een massieve vloer is natuurlijk erg mooi en het is leuk om te zeggen: “Kijk, wij hebben een massieve vloer laten leggen!” Daar houden de voordelen ook gelijk op. Als een vloer eenmaal gelegd is zul je niet meer kunnen zien of er nou een massieve vloer is of een parketvloer neer is gelegd. Alleen bij gebruik van vloerverwarming kun je naarmate de tijd verstrijkt verschillen zien, maar die zijn niet in het voordeel van de massieve vloer.

 

Zoals iedereen weet: hout werkt. Niet iedereen weet waarom en hoe, maar voor het leggen van een eikenhouten vloer is het wel handig om te weten. Hout werkt namelijk vooral door schommelingen in warmte en luchtvochtigheid en bij een vloerverwarming is vooral de warmte een “probleem”. Massief hout kan hier slecht tegen, maar parket bestaat uit verschillende lagen waarbij de houtnerven steeds een kwartslag worden gedraaid. Hierdoor is de werking van het hout tot wel 100% minder! Bij een massief houten vloer heb je dus risico op grote kieren en hoogteverschillen, maar een parketvloer heeft hier bijna geen last van.

 

 

Onderhoud van een eiken vloer

Gelijk bij aankoop of net na het leggen van de vloer is het aan te raden om het te behandelen met olie. Vooral de eerste keer zal het parket veel olie opzuigen, dit is alleen maar goed! De olie komt in de poriën van het eikenhout, waardoor het wordt beschermd tegen vocht en vuil.

 

Ook ná het leggen heeft de vloer liefde nodig. Wat je het meeste moet doen is stofzuigen. Zand is de natuurlijke vijand van parket en zijn olie, omdat het werkt als schuurpapier wanneer je eroverheen loopt (schuurpapier heet ook sanding paper in het engels). Hoe minder zand er op de vloer ligt, hoe langer de vloer dus mee zal gaan.

 

Zo nu en dan moet er ook worden gedweild. Let erop dat je natuurzeep gebruikt zodat je het laagje olie niet beschadigd. Zorg er ook voor dat je dweil wel vochtig is, maar plassen water achterlaat. Als er wel water op het parket blijft liggen is het mogelijk dat de olie los wordt geweekt en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 

Om de olie goed te houden adviseren wij om 1 of 2 keer per jaar de vloer te behandelen met onderhoudsolie (gebruik geen auto onderhoudsolie). Zo zorg je ervoor dat het hout onder de beschermingslaag mooi blijft! De onderhoudsolie kun je gewoon halen bij bouwmarkten.

 

Zelf een eiken vloer in huis

Wil je zelf graag een eiken vloer in je huis laten leggen? Of wil je het graag zelf leggen, maar heb je het hout nog nodig? Neem dan vooral contact met ons op, dan kunnen we kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen!


  • Maatwerk meubels
  • Persoonlijk contact
  • Showroom/werkplaats Rucphen
  • Online tracking systeem
  • Duurzaamheid voorop
  • Groothandel hout

Onze showroom is vandaag geopend tot 17u