Het onderhoud van je houten meubel - Van Sloophout.com

9 augustus 2018

Het onderhoud van je houten meubel

Hout is een prachtig en duurzaam natuurproduct, een uitstekende keuze voor tafel of ander meubel, mits je dit juist behandeld. Want wat kan je meubel wel en wat kan het niet hebben? Hieronder lees je wat te doen om je meubel van het juiste onderhoud te voorzien. Daardoor blijft uw meubel in de ideale conditie!

Behandeling

Uw meubel is door ons zorgvuldig gemaakt. Zo is het na zagen, geschuurd (eventueel geborsteld) en afgelakt met een blanke lak. De matte lak is 3 laags aangebracht, wat betekend dat het meubel nu waterafstotend is en gladder vanwege het tussendoor opschuren. Ook beschermt de lak gedeeltelijk tegen krassen en kringen. Echter dient de tafel wel goedverzorgd te worden, in de zin dat er niet te lang vuil of vloeistof op blijft liggen. Dit kan namelijk in het hout kruipen waardoor het hout kan gaan rotten.

 

Werking

Hout is en blijft een natuurproduct en dat betekent dat het hout kan gaan uitzetten of gaan krimpen. Om de werking van met name tafels tegen te gaan, adviseren wij om de tafel in een ruimte te zetten met een temperatuur van tussen de 15 en 21 graden Celsius. Bovendien dient de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te zijn. Wanneer het te koud is zal de tafel krimpen evenals wanneer de luchtvochtigheid te laag is. Is de luchtvochtigheid voor te lange tijd te laag (bijvoorbeeld in de winter) dan zal de tafel de vocht ergens anders vandaan moeten halen, namelijk uit de tafel zelf, hierdoor gaat de tafel vervolgens scheuren. Ook wanneer de temperatuur te hoog is zal de tafel makkelijker gaan scheuren. Ten slotte is het ook raadzaam om het meubel niet te plaatsen in een ruimte met veel wisselende temperaturen of een hoge luchtvochtigheidsgraad.

 

Onderhoud

Het meubel is door de blanke lak of hardwax beschermt tegen kringen en krassen, maar dit is natuurlijk niet een garantie om hier totaal niet naar om te kijken. Het is goed mogelijk dat zich onverhoopt toch kringen en/of krassen opdoen. Er zijn wel manieren om dit tegen te gaan. Het gebruiken van een zeiltje of tafelkleed is het meest gebruikte middel, hierdoor kan er vuil of eten gemorst worden en eventueel ook vloeistof. Verder is het gebruik van onderzetters voor je glazen, bekers of schalen ook altijd aan te raden. Wees dus voorzichtig met wat je in directe aanraking met het hout zet. Bovendien dient er met hete voorwerpen altijd voorzichtig gedaan te worden, onderzetters beschermen in principe voldoende. Wanneer er hete vloeistof op het hout komt, dient dit direct verwijdert te worden middels een vochtige of droge doek (liefst ook pluisvrij). Wanneer dit niet voldoende blijkt, zal de tafel opgeschuurd moeten worden (met de nerf mee) en vervolgens opnieuw behandeld met lak of hardwax (afhankelijk van de behandeling van het blad).

 

Wat wel en niet te doen?

Zoals hierboven al benoemd is het altijd mogelijk dat er zich onverhoopt vlekken, krassen of kringen opdoen. Wanneer dit het geval is dient men de volgende volgorde te hanteren:

 1. Probeer het weg te krijgen door middel van een (vochtige) doek (bij voorkeur ook pluisvrij);
 2. Schuur de tafel met de nerf mee en breng opnieuw de behandeling van de tafel aan (gehele tafel). Het is namelijk altijd mogelijk om een extra blik met hardwax of blanke lak te krijgen.

Wat dient er absoluut niet gedaan te worden?

 1. De tafel schoonmaken met (bijtende) schoonmaakmiddelen (hierdoor kan de beschermingslaag afnemen) en de tafel kan gaan verkleuren;
 2. Een extra beits aanbrengen op een gelakte tafel. De beitslaag zal dan namelijk op de blank gelakte tafel blijven liggen. Het kan namelijk door de reeds aangebrachte laag niet in het hout intrekken.

Ten slotte

Hout is een natuurproduct, wat wil zeggen dat het ook mogelijk is dat het kan gaan verkleuren. Dit is het geval wanneer het meubel veel blootgesteld word aan zonlicht of simpelweg door veroudering. Hout is een prachtig product waar u bij de juiste behandeling jarenlang plezier van kan hebben. Door de tafel netjes en zorgvuldig te onderhouden kunt u hiervoor zorgen. Maar bent u nog steeds niet helemaal gerust, dan zijn er nog een aantal dingen die gerust kunnen stellen:

 1. Na enige tijd van gebruik een extra laag aanbrengen met blanke lak;
 2. Verschillende onderhoudsmiddelen van diverse houtspeciaalzaken;
 3. De garantie die VanSloophout.com levert

 

Wanneer het gaat om zaken die zich binnen een aantal weken/maanden voordoen, zoals kromtrekken van het hout of scheuren, neem direct contact met ons op.

Wij doen er alles aan om u zo lang mogelijk plezier van uw tafel te geven!


 • Maatwerk meubels
 • Persoonlijk contact
 • Showroom/werkplaats Rucphen
 • Online tracking systeem
 • Duurzaamheid voorop
 • Groothandel hout

Onze showroom is vandaag